ΓΑΤΑ

Η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ και ένα χρόνο, με την εκτίναξη των τιμών κάθε μορφής ενέργειας, έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση για το την μέθοδο θέρμανσης που μπορούν να επιλέξουν τα νοικοκυριά τον επερχόμενο χειμώνα. Και ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν ότι το φυσικό αέριο θα ήταν απαγορευτικό, η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει την τιμή του φυσικού αερίου με 0,09€/kWh για τον Οκτώβριο, αλλά και η διαβεβαίωση ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί για όλη την χειμερινή περίοδο, έχει επαναφέρει την ηρεμία σε όσους επέλεξαν ή επιλέγουν το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης. Δηλωμένη πρόθεση της πολιτείας είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου να συγκρατήσει τις τιμές, προκειμένου η τελική τιμή να μην διαφέρει από τις τιμές που πλήρωσαν οι καταναλωτές την προηγούμενη χρονιά.

Με την κρατική επιδότηση στο φυσικό αέριο, αντιλαμβανόμαστε πως όσες πολυκατοικίες επέλεξαν το φυσικό αέριο σαν λύση κεντρικής θέρμανσης, δεν αξίζει να μεταβούν και πάλι πίσω στον καυστήρα πετρελαίου, καθώς θα πρέπει να επιβαρυνθούν με σημαντικά έξοδα προκειμένου να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης, να επαναφέρουν την δεξαμενή πετρελαίου και να προκαταβάλουν την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημαντική περιβαλλοντική συνεισφορά του φυσικού αερίου, σε αντίθεση με το πετρέλαιο ή άλλα ορυκτά καύσιμα.

Αν επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε το κόστος της θερμικής κιλοβατώρας (kWh) για κάθε τύπο καυσίμου και μέθοδο θέρμανσης, γίνεται φανερό ότι η οικονομικότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού. Κι αυτό γιατί τα εξελιγμένα συστήματα των αντλιών θερμότητας δεν ζεσταίνουν το νερό της θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά καταναλώνουν 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντλήσουν και να προσφέρουν στο σύστημα θέρμανσης 2-5kWh θερμότητας από το περιβάλλον. 

Στον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύτηκε στην Kathimerini.gr μπορούμε να παρατηρήσουμε τις τιμές με και χωρίς την κρατική επιδότηση.

 

Ενεργειακή πηγή
Τιμή KWh χωρίς κρατική επιδότηση
Τιμή KWh με κρατική επιδότηση
Πετρέλαιο Θέρμανσης
0,145 €
0,11 €
Φυσικό Αέριο
0,21-0,22 €
0,12-0,13 €
Ηλεκτρική Ενέργεια
0,68 €
0,26 €
Ηλεκτρική Ενέργεια για Αντλία θερμότητας
0,23 €
0,10 €

 

Σε περίπτωση που το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες ενός νοικοκυριού, η απόφαση αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης, με αυτό της αντλίας θέρμανσης, φαίνεται ως η μόνη ικανοποιητική λύση και η απόσβεση της γίνεται σχετικά γρήγορα.

Η Aelia Power είναι στην διάθεση σας, να ακούσει τους προβληματισμούς σας και τα ερωτήματα σας σχετικά με το πιο είναι η καταληλότερη λύση θέρμανσης για εσάς και τον χώρο σας, προκειμένου να εξοικονομήσετε ενέργεια και τελικά να επωφεληθείτε οικονομικά. Τηλεφωνήστε μας άμεσα ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε χωρίς κανένα κόστος, μελέτη του χώρου σας και να σας καταθέσουμε την οικονομική μας προσφορά.