φυσικό-αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια οικονομική λύση στις ενεργειακές ανάγκες, τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση. Μελέτες δείχνουν ότι το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού με αυτόνομη θέρμανση που χρησιμοποιεί ατομικό λέβητα Φυσικού Αερίου, τεχνολογίας συμπύκνωσης, σε σχέση με την χρήση λέβητα πετρελαίου είναι έως και 50% οικονομικότερο.  

Ποιοι είναι όμως οι τρεις λόγοι που ένας λέβητας Φυσικού Αερίου πετυχαίνει αυτή την οικονομία ?  

  1. Η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβατικές μορφές ενέργειας(πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο). Παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τελευταίων μηνών στις διεθνείς αγορές, το φυσικό αέριο παραμένει ανταγωνιστικό σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα.
  2. Οι λέβητες φυσικού αερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης, αξιοποιούν την θερμότητα των καυσαερίων τους προκειμένου να θερμάνουν το νερό πριν τα αποβάλουν στον εξωτερικό χώρο. Έτσι τα πολύ θερμά καυσαέρια (θερμοκρασίας άνω των 100oC) πριν αποβληθούν μέσα από την καπνοδόχο, κυκλοφορούν στο σύστημα και θερμαίνουν το νερό. Έτσι αξιοποιούμε τα καυσαέρια και πετυχαίνουμε την εν μέρει θέρμανση του νερού χωρίς την κατανάλωση καυσίμου. Μέσα από αυτή την διαδικασία ένα μέρος των καυσαερίων υγροποιείται και αποβάλλεται μέσα από την παροχή των συμπυκνωμάτων προς το αποχετευτικό δίκτυο.
  3. Έναw τελευταίος λόγος που οι σύγχρονοι λέβητες Φυσικού Αερίου πετυχαίνουν οικονομία είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα αναλογικής λειτουργίας μεταβλητής ισχύος, γνωστή και ως χαρακτηριστικό ‘’inverter’’. Οι συγκεκριμένοι λέβητες περιλαμβάνουν κατάλληλους αισθητήρες, που προσαρμόζουν την ισχύ του λέβητα κάθε στιγμή, σύμφωνα με τις ανάγκες της εγκατάστασης. Οι αισθητήρες υπολογίζουν κάθε στιγμή τις συνθήκες καύσης, και ρυθμίζουν ανάλογα τους ανεμιστήρες αέρα μεταβλητών στροφών, οι οποίοι μεταβάλουν συνεχώς την ποσότητα αέρα που τροφοδοτεί το μείγμα καύσης, ώστε να έχουμε κάθε στιγμή τέλεια καύση και πλήρη αξιοποίηση του καυσίμου. Έτσι ένας λέβητας ονομαστικής ισχύος 20kW με λόγο προσαρμογής ισχύος 1:7 θα λειτουργεί ανάλογα με τις συνθήκες σε ισχύ από 3kW μέχρι 20kW, πετυχαίνοντας σημαντική οικονομία σε σύγκριση μ’ ένα κλασσικό λέβητα πετρελαίου που λειτουργεί σταθερά στην μέγιστη ονομαστική του τιμή.   

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να αποδίδει σωστά ένας λέβητας Φυσικού Αερίου αλλά και για να ισχύει η εγγύηση του, θα πρέπει να πραγματοποιείται η ορθή ετήσια συντήρηση του. Επικοινωνήστε με την Aelia Power για να αναλάβουμε την ετήσια συντήρηση του λέβητα σας που περιλαμβάνει τον καθαρισμό του λέβητα, την ρύθμιση του καυστήρα, την μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και την έκδοση του ανάλογου φύλλου καύσης. Αν εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω η διάρκεια ζωής ενός λέβητα φυσικού αερίου τεχνολογίας συντήρησης μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 χρόνια.